keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Liikuntapalveluja arvioimaan


Päättäjä,
sinua tarvitaan keskustelemaan liikuntapalveluista kuntalaisten kanssa!
Olemme kutsumassa mikkeliläisiä arvioimaan ja kehittämään liikuntapalveluja. Mikkeli on mukana Opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntayksikön rahoittamassa tutkimus- ja kehittämishankkeessa, jossa eri-ikäiset kuntalaiset viisivuotiaasta ylöspäin arvioivat liikuntapalveluja kolmessa kunnassa (Vantaa, Oulainen ja Mikkeli). Tutkimuksen suorittaa Nuorisotutkimusverkosto.
Hankkeen tarkoituksena on testata ja juurruttaa toimintamalli, jossa eri väestöryhmien edustajat arvioivat liikuntapalveluja kunnallisen päätöksenteon tueksi. Arviointi tapahtuu keskustelutilaisuuspäivä -menetelmän avulla, jossa arvioijina toimivat kuntalaiset perehtyvät arvioitaviin teemoihin ensin pienryhmissä. Menetelmän keskeisen osan muodostavat kuntalaisten ja kuntapäättäjien väliset keskustelutilaisuudet, joissa palveluita kehittäviä toimia hahmotellaan yhdessä keskustellen. Viime vuonna Mikkelissä nuoret arvioivat erilaisia nuorille suunnattuja palveluja saman menetelmän avulla, nyt tänä vuonna arvioijiksi pääsee siis eri-ikäisiä kuntalaisia ja arvioitavana ovat siis liikuntapalvelut.
Lapset, nuoret, aikuiset ja ikä-ihmiset kokoontuvat ensin arvioimaan palveluja oman ikäryhmänsä kesken (ks. taulukko alla). Tutkijat vetävät nämä valmistautumiskeskustelut. Näiden etukäteisvalmistautumisten jälkeen kaikki kuntalaisryhmät kokoontuvat yhteen keskustelemaan teidän päättäjien kanssa. Päättäjiksi tilaisuuteen toivotaan kaupunginvaltuuston ja -hallituksen puheenjohtajia ja varapuheenjohtajia, sivistyslautakunnan johtoa ja jäseniä, eri hallintokuntien toimialajohtajia, kaupunginjohtajaa sekä eri kuntalaisryhmien (lapset, nuoret, aikuiset ja ikäihmiset) kanssa paljon tekemisissä olevia liikunta- yms. hallintosektoreiden virkamiehiä. Yhteensä päättäjiä toivotaan paikalle minimissään noin 20, kuntalaisia on paikalle tulossa yli sata.
Lapset, nuoret, aikuiset ja ikä-ihmiset keskustelevat päättäjien kanssa Mikkelissä

  1. Tiistaina 24.4 klo 17.00–19.30 (paikkana ehkä kirjaston sali) tai
  2. Torstaina 19.4. klo 17.00–19.30 (paikkana ehkä kirjaston sali)

Päättäjille sopivaa päivää kartoittaa liikunta- ja nuorisojohtaja Antti Mattila. Ilmoittaisitko hänelle mahdollisimman nopeasti käyvätkö ehdotetut ajat sinulle!
Hankkeen tutkijoina toimijat Nuorisotutkimusverkoston tutkijat Anu Gretschel ja Sofia Laine (sähköposti:liikunta@nuorisotutkimus.fi ja puhelin 040–516 91 89 (Anu Gretschel).
********

Lisätietoa tapaamisten sisällöistä tässä alla:
Kuntalaisryhmien valmistautumissa tapahtuu seuraavaa:
1. Arvioitavien liikuntapalveluihin liittyvien teemojen valinta
Osa arviointiteemoista annettu ennalta, osan saavat osallistujat valita  
2. Palvelujen arviointiosuus
Osallistujat arvioivat palveluita ja kirjaavat arvioita keskustelutyökirjoihin. Arvioinnissa liikuntapalveluille annetaan numeroita, tosin numeroiden takana olevat perustelut ovat itse numeroitakin tärkeämpiä.
3. Puheenvuorojen teko-osuus
Arviointitulosten pohjalta osallistujat valmistavat kannanottoja, kysymyksiä, väitteitä ja ehdotuksia päättäjille.



Päättäjien kanssa tapaamisessa tapahtuu seuraavaa:

1. Keskustellaan kuntapäättäjien kanssa eri-ikäisten kuntalaisten esiin nostamista liikuntapalveluihin liittyvistä kehittämishaasteista.

2. Sovitaan, kuinka asioita edistetään (sovitaan vastuuhenkilöt, täytetään etenemissuunnitelma).

3. Vuorovaikutus toimii kumpaankin suuntaan: myös päättäjät voivat kysyä asioita kuntalaisilta.

4. Palautelomakkeiden täyttäminen.

5. Loppufiiliskierros.

6. Paikalla olevat tiedotusvälineet voivat tehdä kuntalaisten ja päättäjien haastatteluja.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti