maanantai 13. elokuuta 2012

Hei Kotiväki!




Lukuvuonna 2012-2013 painotamme opetussuunnitelman aihekokonaisuutta Osallistuva kansalaisuus ja yrittäjyys. Se tarjoaakin loputtomat mahdollisuudet yhdessä tekemiseen ja yrittämiseen.

Yrittäjyyskasvatus on elämässä tarvittavien valmiuksien oppimista ja kehittämistä. Yrittäjyyskasvatus on oma-aloitteista ja aktiivista toimintatapaa edistävää oppimista, joka antaa oppijalle mahdollisuuden kehittää omia taitojaan. Yrittäjyyskasvatuksen tarkoituksena on auttaa oppijoita näkemään mahdollisuuksia, toimimaan aktiivisesti, ottamaan vastuuta, toimimaan ryhmässä ja pitämään lupaukset.
Yrittäjyyskasvatus ei siis ole vain yrittäjäksi kasvattamista, vaan tavoitteena on kokonaisvaltainen asenteen ja taitojen kehittäminen. Tosin aktiivista, oma-aloitteisista ja mahdollisuuksia näkevistä ihmisistä tulee keskimääräistä useammin yrittäjiä.

Käytämme teemassa apuna YES-keskuksen tarjoamaa koulu-yritysyhteistyön mentorointia.
Tässä YES-keskuksen koulutuspäällikkö Maisa Kantasen mietteitä yrittäjyyskasvatuksesta:
”Vaikka yksittäisten opetusaineiden tietojen ja taitojen oppiminen on tärkeää, tästä syystä ehkä tärkeämpiä ovat työelämässä tarvittavat yleiset taidot, ns. metataidot. Metataidoilla tarkoitetaan esimerkiksi oppimistaitoja, vuorovaikutustaitoja ja ongelmanratkaisutaitoja. Uudessa työelämässä korostuvat asiantuntijoiden mukaan oppimiskyky, kehityshalu ja usko omiin kykyihin. Luovuus, kekseliäisyys ja uteliaisuus maailmaa kohtaan ovat tulevaisuuden taitoja, joiden avulla pärjää ja löytää mielekkyyttä sekä työelämässä että vapaa-ajalla.”

Aiheeseen liittyen 5-6 luokkalaiset pääsevät tutustumaan ensi keväänä Yrityskylään.
Yrityskylä on 5-6 luokkalaisille suunnattu talous- ja työelämätaitojen oppimisympäristö, joka avataan Mikkeliin keväällä 2013. Se on vaikuttava ja toiminnallinen oppimisympäristö yhteiskunnasta, yrityksistä ja eri ammateista.

Yrittäjyyskasvatus –teeman kautta jatkamme yhteistyötämme myös Rahulan koulun kanssa.

Toinen kantava teema tänä lukuvuonna on taidekasvatus.
Teeman myötä teemme yhteistyötä AREFS taide ja kulttuuri ry:n ja Marja de Jongin kanssa.
Yhdistyksen tarkoituksena on edistää ja kehittää paikallisesti taiteen ja kulttuurin harrastusta ja taidekasvatusta.
Taideprojektiin ”Tämä on meidän luontomme” sisältyy mm. taiteilija Marja de Jongin
pitämiä oppitunteja n. 20kpl/lukuvuosi.

Etelä-Savon maakuntajohtaja Matti Viialainen toteaa taiteen ja luonnon yhteydestä:
”Haluan uskoa, että tulevaisuuden suuriin haasteisiin taidekasvatuksella – ehkäpä erityisesti juuri luontoon painottuvalla taidekasvatuksella – on hyvin paljon annettavaa. Se avaa uusia näkökulmia ja tuo pehmeitä arvoja kovien tehokkuusarvojen rinnalle. Se muistuttaa, että me kaikki olemme omassa ainutlaatuisuudessamme kuitenkin perin samanlaisia ja osa suurta luomakuntaa.”


"Se joka säilyttää kykynsä nähdä kauneutta, ei koskaan vanhene."
                                                                              -Franz Kafka-


Hyvän kouluvuoden toivotukset sekä
iloa ja jaksamista lukuvuoteen 2012-2013!


Kirsi-Marja Hamonen
Rämälän koulun rehtori

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti