Koulujen alku tuo lapset ja nuoret näkyvästi liikenteeseen. Nopeusrajoitusten ja liikennesääntöjen noudattaminen lisää kaikkien turvallisuutta. Ylinopeudet taajamissa johtavat muun muassa liikennevalorikkomuksiin. Arviolta joka viides kerta liikennevalojen vaihtuessa ajetaan päin punaista.
Liikenneturva kampanjoi koulujen alkaessa muistuttaen: jokainen tie on koulutie – noudata nopeusrajoitusta. Taajamien turvallisuuden tae ovat vastuulliset autoilijat, jotka tekevät liikkumisympäristöstä turvallisemman sääntöjä ja nopeusrajoituksia noudattaen.
Taajamissa alhaisemmat nopeudet sekä ennaltaehkäisevät että vähentävät mahdollisten onnettomuuksien seurauksia. Jalankulkijan mahdollisuus jäädä henkiin heikkenee selvästi, kun auto törmää jalankulkijaan yli 40 km/t nopeudessa.
Liian suuret taajamanopeudet johtavat myös muihin rikkomuksiin. Mitä suurempi nopeus, sitä vähemmän aikaa kuljettajalla on havainnoida liikennetilannetta ja reagoida sen mahdollisiin muutoksiin, kuten liikennevaloihin. Punaista päin ajaminen onkin yhä varsin yleistä. Liikenneturvan liikennekäyttäytymisen seurannoissa keväällä 2012 havaittiin yhden tai useamman auton ajavan päin punaista joka neljäs kerta liikennevalojen vaihtuessa.*
Lapset liikenteessä läpi vuoden
Koulujen alku saa monet eri tahot liikkeelle keskustelemaan ja kampanjoimaan lasten liikenneturvallisuuden puolesta. Liikenneturva tukee ja kannustaa järjestöjä, yrityksiä ja yhteisöjä vapaaehtoiseen liikenneturvallisuustyöhön. Liikenneturvasta voi kysyä materiaaleja, toimintamalleja ja liikenteen faktoja oman valistustyön tueksi. Liikenneturva antaa vinkkejä myös koulutielle lapsiaan ensimmäistä kertaa opastaville vanhemmille.
Lapsi oppii vanhemman antamasta esimerkistä. Vanhempien kannattaa käydä läpi kulkureitit yhdessä lapsen kanssa ja huolehtia siitä, että lapsi ei liiku yksinään sellaisessa ympäristössä, jota hän ei hallitse. Vastuu lapsen turvallisuudesta liikenteessä on aikuisilla.
Liian monimutkaisia sääntö- ja merkkisulkeisia ei kannata pitää. Lapselle liikennetermit ja -symbolit ovat usein vaikeita. Lapsen voi olla myös vaikea erottaa, mistä suunnasta auton ääni tulee tai arvioida lähestyvän auton etäisyyttä ja nopeutta oikein, Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen, kertoo.
On luonnollista, että lapsi leikkii ja on impulsiivinen. Tällöin huomio voi kuitenkin kiinnittyä esimerkiksi kaveriin, jolloin liikenne unohtuu. Lapsella ei ole vielä selvää käsitystä liikenteen vaaroista.
Vinkit vanhemmille turvalliseen koulumatkaan
1.Valitse koulumatkaksi turvallisin reitti, joka ei välttämättä ole se lyhyin mahdollinen.
2.Harjoittele koulumatkan kulkemista yhdessä.
3.Käy lapsen kanssa läpi koulumatkan vaaralliset paikat ja anna hänelle ohjeet niissä toimimiseen. Neuvot kannattaa yhdistää aina tiettyyn paikkaan ja tilanteeseen, niin ne pysyvät parhaiten lapsen mielessä.
4.Tarkkaile lapsen liikkumista koulumatkalla ja varmista, että ohjeet ovat vielä mielessä muutaman viikon kuluttua koulun alkamisesta ja silloin tällöin myöhemminkin.
5.Lähekkäin asuvien ekaluokkalaisten vanhemmat voisivat harkita kävelevää koulubussia: lapset kokoontuvat aamulla ennalta sovittuun paikkaan ja kukin vanhemmista kävelee heidän kanssaan vuorollaan kouluun.
Lisätietoja:
suunnittelija Laura Loikkanen, puh. 020 7282 341
tiedottaja Pasi Anteroinen, puh. 020 7282 348
*Autoilijoiden liikennevalokäyttäytymistä tarkkailtiin keväällä 2012 suurimmissa suomalaisissa kaupungeissa. Yhteensä seurattiin 2636 valovaihetta. Tarkkailun aikana seuratuista valovaiheista 24% aikana yksi tai useampi autoilija ajoi päin punaista. Liikenneturva on tarkkaillut kuljettajien käyttäytymistä liikennevaloissa vuodesta 2002.
Katso myös:
Ohjeet koulumatkaan
Kuvagalleria, lapset liikenteessä - julkaisuvapaita kuvia
Keskustelua koulujen alkamisesta ja liikenneturvallisuudesta - www.facebook.com/liikenneturva
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti